Wat is nu het verschil tussen een inbouw magnetron en een normale magnetron? Een aantal feitjes op een rij!

Omdat u te maken heeft met een apparaat dat uw voedsel met energie verwarmt, wilt u veiligheidsmaatregelen nemen bij het gebruik van de magnetron, en zelfs na gebruik. Als u een hartpacemaker heeft, wilt u uiterst voorzichtig zijn met het gebruik van een magnetron, omdat het mogelijk is dat de energie van de magnetron samensmelt met de stroom van de eigenlijke pacemaker, waardoor ongewenste resultaten kunnen ontstaan. Er zijn geruchten dat microgolven staar en/of steriliteit kunnen veroorzaken, maar daar is geen waarheid over bekend. Er is geen enkel geval bekend waarin een inbouw magnetron de directe oorzaak is van een patiënt met staar of een patiënt die toevallig steriel is.

Hoe werkt een magnetron precies? En is het gezond?

Dus hoe werkt een magnetron precies? Nou, de energie die wordt geëmuleerd uit de magnetronbuis wordt verspreid en kan door materialen als glas, de meeste kunststoffen, papier en porselein worden geleid zonder dat deze materialen worden aangetast. Echter, als u plastic gebruikt dat niet magnetronbestendig is, kan het uiteindelijk smelten of mengen met uw voedsel. Daarom moet u altijd alleen microgolfveilige kunststoffen in uw magnetron gebruiken.

Als u kookt in een metalen bakje, zal het de elektromagnetische golven niet doorlaten omdat de microgolven worden gereflecteerd; uw voedsel zal dus niet volledig gaar zijn. De wanden van een magnetron zijn juist om deze reden uit metaal samengesteld. Omdat de energie er nooit doorheen gaat, worden ze niet eens warm; ondanks het sissende hapje in het midden van uw magnetron bekijken.

Gezondheidsfactoren zijn van groot belang voor het gebruik magnetron

Naast gezondheidsfactoren moet u ook veiligheidsmaatregelen nemen bij de omgang met het voedsel dat u uit de magnetron haalt; vooral vloeistoffen. Het voedsel is meestal erg doordrenkt met energie die net is doorgelaten, dus het is zeer waarschijnlijk dat het voedsel heet aanvoelt. Als u te maken heeft met vloeistoffen, is extra voorzorg geboden. Vloeistoffen kunnen een zogenaamde “oververhitting” ondergaan. Dat betekent dat de vloeistof recht op, of recht boven het kookpunt staat als uw magnetron afgaat. De moleculen in de vloeistof blijven slapend totdat ze worden verplaatst. Een oplossing kan zijn dat je een bakoven aanschaft.

Zodra er beweging optreedt, zelfs een lichte beweging, wordt de vloeistof gestoord door de trilling.

Hierdoor borrelt de vloeistof op en explodeert in een extreem hete, borrelende explosie. Oververhitting kan worden voorkomen door vloeistoffen voor en/of halverwege de voor het product aanbevolen microgolftermijn te roeren. Een andere manier om oververhitting te voorkomen is het toevoegen van een ander ingrediënt aan uw vloeistof. Dit zal de omringende lucht met uw vloeistof vermengen om het oververhittingsverschijnsel te voorkomen. Als u te allen tijde voorzichtig bent met het gebruik van uw magnetron, moet u geen problemen hebben.