Informatie > Laatste nieuws

Laatste nieuws

Axes houdt op te bestaan

Na bijna 40 jaar bestaan stopt Axes (stichting Axesjazzpower) met haar activiteiten. Een pijnlijke beslissing voor ons, een gemis voor de liefhebbers van de avontuurlijke muziek en helaas een podium dat wegvalt voor de musici.

We danken allen die de concerten in het verleden mogelijk hebben gemaakt.

Ons persbericht:

Axes, podium voor avontuurlijke muziek in Eindhoven stopt

Het bestuur van stichting Axesjazzpower heeft, in nauwe samenspraak met directeur John Thomas, besloten de stichting, die zich richtte op de programmering van vernieuwende muziek, op te heffen. Concerten van Axes vonden onder meer plaats in Café Wilhelmina, Van Abbemuseum, TAC en bij Piet Hein Eek. Aanleiding voor de opheffing zijn de structureel teruglopende inkomsten en het feit dat het ondoenlijk is gebleken het programma voor een groter en jonger publiek toegankelijk te maken. Daarmee komt een einde aan zo’n veertig jaar Axesjazzpower-concerten van avontuurlijke muziek.

Bekend is dat Axes al enige jaren aan het zoeken is naar een oplossing voor het probleem van de lage bezoekersaantallen, voor het feit dat de groep bezoekers nauwelijks verjongt, dat de inkomsten vanuit kaartverkoop beperkt zijn en er een structurele kentering ten positieve uitblijft. Diverse maatregelen zoals een nieuw communicatie-beleid en een aantal intensieve brainstormsessies blijken niet in verbetering van de situatie te resulteren. Hoewel er waardering is voor de inhoud vanuit gemeente, provincie en het rijksfonds FPK, acht het bestuur de verhouding tussen hoge inspanningen, precaire financiële situatie en de maatschappelijke impact van het podium onvoldoende in balans.

Het bestuur waardeert de inzet van directeur John Thomas, de podia die Axesconcerten mogelijk maakten en de vrijwilligers die jarenlang Axesjazzpower steunden. Het bestuur concludeert dat John Thomas met alles wat in zijn vermogen ligt de problemen heeft proberen op te lossen.

Met gebrekkige inkomsten en met een substantieel lagere subsidie in 2017 in het vooruitzicht, achten zowel het bestuur als John Thomas het een onmogelijke opgave een kentering teweeg te brengen. Het bestuur spreekt de wens uit dat avontuurlijke muziek in de toekomst op andere manieren en in alternatieve vormen een deel van het muziekaanbod in Eindhoven zal blijven vormen. 

15 februari 2017

Het bestuur van Axesjazzpower


Mayke Nas Componist des Vaderlands

Begrijpelijk had ze zelf de neiging tot lacherigheid. Maar ... De Nieuwe Muziek heeft een klasse-ambasadeur!


Buma Boy Edgarprijs voor Wilbert de Joode

De Buma Boy Edgarprijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, is toegekend aan bassist en improvisator Wilbert de Joode. Onderdeel van de prijs is een door De Joode zelf samen te stellen concertavond op 7 december 2016 in het Bimhuis. Bij die gelegenheid zal hem de prijs, bestaande uit een geldbedrag van € 12.500 en een plastiek van Jan Wolkers, worden overhandigd. VPRO zal verslag van de avond doen op NPO Soul & Jazz en op www.vrijegeluiden.nl.


Inschrijven nieuwsbrief

Zorg dat je geen avontuurlijke concerten mist. Mail info@axeseindhoven.nl

We versturen onze nieuwsbrief enkele dagen voorafgaande aan elk evenement.


tweetalige website

Per 1 september 2015 is onze website volledig tweetalig!

 


Boy Edgarprijs voor Tineke Postma

De Buma Boy Edgar Prijs 2015, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, is dit jaar toegekend aan saxofonist en componist Tineke Postma. De prijs bestaat uit een beeld van Jan Wolkers en 12.500 euro. Wat bij Postma vooral opvalt, zegt de jury, is de combinatie van kosmopolitisme en Hollandse nuchterheid.


Soon new concerts on the website

We are working hard to have our concert for the period after the summer on the website soon.


Boy Edgarprijs voor Jeroen van Vliet

De belangrijkste Nederlandse jazzprijs gaat dit jaar naar Jeroen van Vliet, ‘een van de meest lyrische jazzpianisten van Nederland’ (de Volkskrant).

De Buma Boy Edgarprijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, is dit jaar toegekend aan pianist/componist Jeroen van Vliet. De winnaar presenteert een door hem samengesteld concert in het Bimhuis. Hierbij zal hem de prijs, bestaande uit een geldbedrag van € 12.500 en een plastiek van Jan Wolkers, worden overhandigd. De concertavond wordt live uitgezonden in VPRO’s Vrije Geluiden op Radio 6.

Jeroen van Vliet (1965) staat bekend als ‘een van de meest lyrische jazzpianisten van Nederland’ (de Volkskrant), een ‘meester van de nuance’ (Trouw) en een toonkunstenaar die een sterk gevoel voor melodie en harmonie combineert met avontuur en experiment. Hij maakte naam in de groepen van saxofonist Paul van Kemenade en bassist Eric van der Westen, en speelde met Fender Rhodes een onderscheidende rol in Eric Vloeimans’ Gatecrash. Na zijn North Sea Jazz Compositieopdracht in 2008 presenteerde hij verschillende solo-projecten en maakte hij deel uit van Estafest (met violist Oene van Geel, gitarist Anton Goudsmit en saxofonist Mete Erker) en OGU (met gitarist Bram Stadhouders en drummer Etienne Nillesen).

De jury van de Buma Boy Edgarprijs roemt Van Vliet als musicus met een eigen stem, en met een oneindige zucht naar avontuur: ‘Van Vliet maakt muziek waarin je je verliest. Hij behoort tot de grote dichters van de Nederlandse geïmproviseerde muziek. Een warm persoon die zich nooit laat verleiden om in onnodig gecompliceerde vormen te musiceren en altijd trouw is aan de mooie klank. Juist deze klank vormt de inhoud, de dimensie, de diepgang.’


De Kunst van Brabant
We zijn lid geworden van De Kunst Van Brabant. Een vereniging van ... Brabantse kunstinitiatieven. Link                   : http://www.dekunstvanbrabant.nl

Call us Axes
We will shorten our name to Axes at the start of 2014.

voordekunst
Project 128 roept op tot donaties via voordekunst.nl Goeie groep muzikanten die er hard  aan werkt om het stoffige imago van de 'modern klassieke muziek' van zich af te kloppen. Dat doen ze ondermeer met 128 bpm.

Natlab opent
Na een vlotte verbouwing opent het Natlab op vrijdag 11 oktober de deuren voor het publiek. Plaza Futura, Baltan en Broet zijn er de vaste gebruikers. Later volgt nog de school St. Lucas. Axesjazzpower beweegt mee en zal vanaf 20 oktober regelmatig activiteiten ontplooien in het Natlab, veelal in samenwerking met andere gebruikers. Zie: Natlab.nl

Zesde editie Hallo Cultuur! staat voor de deur
Zesde editie Hallo Cultuur! staat voor de deur

Op zondag 1 september is het zo ver. De zesde editie van Hallo Cultuur!, de collectieve open dag van cultureel Eindhoven is er weer. Op 30 locaties in de stad genieten bezoekers van de kunst en cultuur die Eindhoven te bieden heeft. Gratis!

Hallo Cultuur! is bedoeld om een breed publiek uit de stad en omgeving kennis te laten maken met het cultuuraanbod van seizoen 2013/2014. In allerlei vormen, van muziek tot film en theater tot exposities, voor volwassenen en kinderen.

Hallo Cultuur! online

Algemene informatie over Hallo Cultuur! en het complete programma is te vinden op:

- Website hallocultuur.nl

- Facebook facebook.com/hallocultuur

- Twitter via @Hallo_Cultuur. Geef eventueel als # #hallocultuur

- Soundmap Hallo Cultuur!

Ook Uit in Eindhoven heeft natuurlijk speciale aandacht voor Hallo Cultuur! De septemberkrant bevat een uitneembaar Hallo Cultuur! katern en geeft handzaam overzicht over het programma.

In de uitingen van Uit in Eindhoven vind je vóór en na Hallo Cultuur! ook het volledige aanbod van kunst en cultuur in Eindhoven.

- Website uitineindhoven.nl

- Facebook (facebook.com/uitineindhoven)

- Twitter @Hallo_Cultuur

 Wie de gratis Uit in Eindhoven-app (in Layar) installeert heeft altijd de volledige UITagenda van

Eindhoven op zak. Deze app toont alle locaties in Eindhoven waar iets te doen is; vandaag, morgen of later deze week. Je vindt de app via app.uitineindhoven.nl (of door ‘uit in eindhoven’ in te tikken in Layar)

Aankondiging

ZO 1 Sept. 2013 | SUN Sept. 01

Hallo Cultuur!

12.00 – 17.00 uur

MUZIEK – THEATER – EXPO – FILM – WORKSHOP

Het principe is eenvoudig: 30 kunst- en cultuurorganisaties in Eindhoven (& Nuenen!) houden open huis op de eerste zondag van september en bieden een spannend doorkijkje naar het nieuwe

culturele seizoen. Gratis!

Hallo Cultuur! wordt georganiseerd door de volgende organisaties:

AXESJAZZPOWER | BIBLIOTHEEK EINDHOVEN | CAPITAL D | CARTE BLANCHE | CKE | DYNAMO | EFFENAAR | EINDHOVEN MUSEUM | GARDEN MANIA | GROENDOMEIN WASVEN | HETPAARDDATVLIEGT | INKIJKMUSEUM | KELDERMAN & VAN NOORT | MU | MUZIEK IN DE CATHRIEN | MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN | ONTDEKFABRIEK | OUDE RECHTBANK | PARKTHEATER EINDHOVEN | PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND | PHILIPS MUSEUM | PIET HEIN EEK | PLAZA FUTURA | POPEI | STUDIO040 | TIPO TANGO | TON SMITSHUIS | VAN ABBEMUSEUM | VINCENTRE | YKSI

 Hallo Cultuur! is een event van Uit in Eindhoven en wordt mede mogelijk gemaakt door Eindhoven 365. Voor de invulling van Hallo Cultuur! 2013 werd bijzonder gelet op de belangrijkste pijlers van de stad (het merk) Eindhoven: Technologie, Design en Kennis. Die komen tot uiting in elementen die de dag opluisteren: de Soundmap Hallo Cultuur! via soundaroundyou.com; opfleuren: bewegwijzering & design door studenten van de Design Academy en toegankelijker maken: taalonafhankelijk programma en international guided tours door de binnenstad en op Strijp S.

Gratis! | Explore Eindhoven for free!

MUSIC – THEATRE – EXPO – MOVIES – WORKSHOP


Paul Acket prijs
De winnaar van de Paul Acket Award 'Artist Deserving Wider Recognition' 2013 is Anat Cohen is geworden.

Daarnaast wordt er een eervolle vermelding toegekend aan de New Yorkse pianiste Kris Davis en de Nederlandse pianist Wolfert Brederode. Beiden werden door het internationale gezelschap ook zeer hoog gewaardeerd om hun muzikale talent.

Anat Cohen zal het Paul Acket Award Beeldje, een cheque van $ 5000,- die gebruikt kan worden voor de versterking van haar carrière, en extra promotionele aandacht ontvangen.
 
De Award zal worden uitgereikt aan Anat Cohen tijdens haar optreden op het North Sea Jazz Festival op vrijdag 12 juli 2013 in de Yenisei.

Oene van Geel Boy Edgar Prijs Winnaar 2013
In maart 2000 stond hij voor de eerste keer op ons podium. Dat was met Bite the Gnatze van Paul Pallesen. Op donderdag 21 maart staat Oene met The Nordanians & Fraser Fifield in Plaza Futura!

De VPRO Boy Edgar Prijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, is toegekend aan altviolist/componist Oene van Geel (1973). Onderdeel van de prijs is een door Van Geel zelf samen te stellen concertavond op 9 juni 2013 in het Bimhuis. Bij die gelegenheid zal hem de prijs, bestaande uit een geldbedrag van € 12.500 en een plastiek van Jan Wolkers, worden overhandigd.

Altviolist/componist Oene van Geel (1973) is een muzikale avonturier. Beïnvloed door jazz, Indiase muziek, kamermuziek en vrije improvisatie, zet hij zijn virtuoze improvisatievaardigheden en zijn compositietalent in voor een breed scala aan muzikale activiteiten. Hij toerde in Europa, India, Japan, de Verenigde Staten en Canada. Als speler is hij momenteel actief met Zapp 4, Estafest, The Nordanians en zijn nieuwe multimediaproject OOOO. Naast het spelen met deze formaties wordt hij regelmatig uitgenodigd als improviserend gastsolist. Eerder won hij de Kersjes Prijs (2005, met Zapp 4), de Deloitte Jazz Award (2002), Dutch Jazz Competition (2001) en de Jur Naessens Muziekprijs (2000). Daar komt nu de VPRO Boy Edgar Prijs 2013 bij. Deze wordt toegekend onder auspiciën van de Stichting Boy Edgar Prijs en de VPRO, die de prijs in 1992 adopteerde.

Volgens de jury onderscheidt Van Geel zich met een superieure swing, een groot improvisatievermogen, een grondige kennis van de jazzgeschiedenis en een permanente nieuwsgierigheid naar andere muziekgenres, waarmee hij op a-typische wijze een voorbeeld stelt binnen de cross-over wereld:

‘Zowel wat betreft spel als wat betreft compositorische kwaliteit weet Van Geel een sprankelend, overtuigend en verrassend pleidooi voor jazz als actuele, open kunstvorm te formuleren.’ De jury roemt Van Geels muzikale energie ‘waarmee ook het niet-geïnitieerde, soms zelfs jazzwantrouwige publiek wordt bereikt. Met deze mentaliteit staat deze musicus middenin de moderne samenleving.’ Met zijn ‘kamermuzikale gevoeligheid, een grondige kennis van de principes van de Indiase muziek, hardcore improvisatietechniek, alsmede de klare taal van de popmuziek weet Oene van Geel de jazz weer verder te brengen’, luidt het oordeel van de jury, die dit jaar werd gevormd door Hannie van Veldhoven (coördinator Jazz & Pop, docent piano, Conservatorium van Utrecht), Koen Graat (programmeur November Music en Jazz in Duketown, journalist Jazzism), Frank Jochemsen (programmamaker en presentator VPRO), Mijke Loeven (directeur Jazz International Rotterdam) en Jaïr Tchong (freelance muziekjournalist).Naast een geldbedrag en een plastiek van Jan Wolkers, krijgt Van Geel met de VPRO Boy Edgar Prijs 2013 de gelegenheid om op 9 juni 2013 een speciale concertavond in het Bimhuis te programmeren. Het programma wordt nader bekend gemaakt. Op die avond wordt hem ook de prijs overhandigd.

De VPRO Boy Edgar Prijs wordt jaarlijks toegekend aan een musicus, die zich reeds geruime tijd onderscheidt door zijn opmerkelijke verdienste op creatief gebied ter verlevendiging van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek. De Stichting Boy Edgar Prijs is eind 2012, met de sluiting van Muziek Centrum Nederland, in het leven geroepen om het behoud van de prijs en de toekomst ervan te waarborgen. De organisatie van de prijsuitreiking en de daaraan verbonden concertavond ligt in handen van de Stichting Boy Edgar Prijs in samenwerking met het Bimhuis. Eerdere winnaars van de VPRO Boy Edgar Prijs waren onder anderen Eric Vloeimans, Benjamin Herman, Bert van den Brink, Pierre Courbois, Ernst Glerum, Anton Goudsmit, Ferdinand Povel en Yuri Honing.

John Thomas als gast in Kunstlokaal
Op 20 februari is directeur John Thomas gast in het Helmondse kunstdiscours programma Kunstlokaal [adres: Lokaal 42, Markt, Helmond].

Concert PumpOrgan en Elephant9 op VPROJazzLive
VPROJazzlive zend op 20 december vanaf 23:00 de concertopnames uit van PumpOrgan & Elephant9 die op 1 oktober in Café Wilhelmina speelden.Overdag ook al te vinden op vprojazzlive.radio6.nl

Cloud Messenger bij Vrije Geluiden
Cloud Messenger was bij Vrije Geluiden. Op 15/11 in Eindhoven

videoregistratie POW Ensemble op OpenWebCast
OpenWebCast maakte een registratie van het concert van het POW Ensemble op zondag 28 november 2012 in het Van Abbemuseum.

line-up Go'Head Woody! is rond!
In AreaFiftyOne gaat Woody Veneman op 5 november spelen met: Roel Blommers (Denvis & The Real Deal), Selim Lemouchi (The Devil's Blood), Murphy van Ooijen (Candybar Planet), Donnie DuVall (Chewata), Koos Cornelissen (Flying Spiderz), Richard Slegers (69 Charger) Koen Lommers (Beef) en Joshua van Iersel (Woody & Paul).

Arnoud Richter maakt homepage 'kamer'

Arnoud Richter, architect, dichter, vormgever, maakte een nieuw ontwerp voor de homepage van onze website. Bedankt Arnoud!! Tenminste een half jaar lang is zijn pagina te bewonderen.

Zoals je ziet bevat de site nu nog een aantal pagina’s met een grijs kader. Via deze downloadlink kan je een pakketje pdf’s binnenhalen. Wat we vragen is: leef je uit op die 'kamers', kleur ze in, monteer afbeeldingen, schrijf iets et cetera. Maak er iets bijzonders van en stuur het resultaat terug naar ons.  Bedenk wel dat het centrale witte vlak op de site gevuld wordt met onze informatie. Misschien dat jouw artwork binnenkort deel uitmaakt van deze prachtige website!!! De gekozen ontwerpen pronken een half jaar op de site. Daarna volgt elk half jaar een nieuwe ronde.


PP77 bij Cafe Sonore
Paul Panhuysen en PP77-producente Martijne van Dijk waren op 16 januari te gast in het programma Cafe Sonore. Via deze link kan het programma worden beluisterd. http://cafesonore.radio6.nl/

Website PP77.nl gelanceerd!

Van 28 januari t/m 12 februari 2012 organiseert Axesjazzpower in TAC Eindhoven het festival PP77  met en rond het intrigerende en veelzijdige werk van geluidskunstenaar Paul Panhuysen. Panhuysen bouwt twee installaties en er vinden drie concerten plaats met zijn muziek.
Op verzoek van Axesjazzpower presenteren Gijs Gieskes en Lilia Scheerder installaties geïnspireerd op zijn werk.
In het kader van PP77 worden tevens gepubliceerd: Maciunas Ensemble, the Archives Part 1, 1968-1980 en de catalogus Paul Panhuysen Long Strings 1982-2011.

Lees alles over de achtergronden, deelnemers en het volledige programma op www.PP77.nl


nieuwe site!!!

We hebben een nieuwe website! Alle dik 1250 concerten die we tot heden realiseerden zijn er op terug te vinden. Maar de concerten die staan te gebeuren krijgen er natuurlijk de beste plek op. Voor concept en artwork tekende Hanneke Wetzer; een kunstenares waarin we de avontuurlijkheid, creativiteit en ambachtelijkheid herkenden die we ook steeds zoeken in de nieuwe muziek. Nobby van Gisbergen  hielp ons enorm door een database en een cms voor ons te ontwikkelen. Productontwerper Bart Nijssen tekende voor het grafisch ontwerp en Jochem van Kapel [lessormore.nl] schreef een belangrijk deel van de code.

Oproep

Zoals je ziet bevat de site nu nog een aantal pagina’s met een grijs kader. Via deze downloadlink kan je een pakketje pdf’s binnenhalen. Wat we vragen is: leef je uit op die 'kamers', kleur ze in, monteer afbeeldingen, schrijf iets et cetera. Maak er iets bijzonders van en stuur het resultaat terug naar info@axeseindhoven.nl  Bedenk wel dat het centrale witte vlak op de site gevuld wordt met onze informatie. Misschien dat jouw artwork binnenkort deel uitmaakt van deze prachtige website!!! De gekozen ontwerpen pronken een half jaar op de site. Daarna volgt elk half jaar een nieuwe ronde.


masterclass Marc Ribot

Veelzijdige gitarist Marc Ribot geeft op verzoek van bkkc en axesjazzpower een masterclass in Eindhoven op maandag 7 november.

Het rijke CV van Marc Ribot is gevuld met een indrukwekkende lijst namen waarmee hij heeft samengewerkt. Tom Waits en Elvis Costello zijn de meest bekende artiesten die gebruik maakten van zijn kwaliteiten. Iets minder mensen zullen hem kennen van zijn werk als sidekick van avant-garde componist John Zorn. De unieke, persoonlijke sound die hij gecreëerd heeft blijkt al jaren lang een verrijking voor diverse muziekstijlen zoals jazz, rock en punk. Kenmerkend zijn de gierende en grommende solo’s, afgewisseld met rustige, melodieuze partijen.
De masterclass die Ribot geeft, eist van de deelnemers ervaring in het experimenteren met rock- en/of jazzpartijen. Het doel van de workshop is het verbeteren van de vaardigheden en technieken van de deelnemers aan de hand van zijn eigen werk en dat van diverse andere musici, waaronder John Zorn en Ornette Coleman. Zijn voorkeur gaat uit naar een interactieve masterclass, waarbij de studenten concrete vragen voorbereid hebben en vantevoren weten wat ze willen leren. Hoewel Ribot zijn sporen verdient heeft als gitarist, staat de masterclass ook open voor andere muzikanten.

De masterclass vindt plaats op maandag 7 november 2011 in De Effenaar en start om 13:30 uur. Om kwaliteit te garanderen is er slechts een zeer beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Brabantse deelnemers hebben voorrang, dus wacht niet te lang en meld je snel aan! De deadline voor aanmelden is 21 oktober.

meer info en aanmelden bij Rick Hoedemaker [BKKC]: r.hoedemaker@bkkc.nl, 013 7508449
direct aanmelden ook via: http://www.bkkc.nl/agenda/masterclass-marc-ribot